naar top
Menu
Logo Print

Eerste sectorproef houtskeletbouw

Primeur voor houtskeletbouw
magazine

Begin juni was er de eerste sectorproef voor het ambacht van Bouwer/Verbouwer van houtskeletbouw. Deze sectorproef vindt plaats in het kader van een pilootproject voor duaal leren, gecoördineerd door IBEFE-Namen en op basis van de samenwerking tussen het CEFA van Namen en het IFAPME.
Omdat het ambacht op de breuklijn ligt van zowel hout als bouw, hebben Woodwize en Constructiv hiervoor de handen in elkaar geslagen. Voor de opleiding, die een jaar duurde, werd één basisvoorwaarde vereist: een zekere kennis inzake schrijnwerk. Vijf Naamse jongeren waagden de sprong. Tijdens dat jaar werden wekelijks twee schooldagen gecombineerd met drie dagen op de werkvloer. Op het einde van dat jaar wilden Woodwize en Constructiv peilen naar de verworven vaardigheden van het quintet met een sectorproef.
De proef bestond uit twee delen: enerzijds was er het praktische luik, waar de jongeren elk een houtskeletbouw moesten bouwen met drie wanden (inclusief waterdichting en bekleding), een vloer op de eerste verdieping en een frame. Daarvoor kregen ze vier dagen.
Daarnaast was er een theoretisch luik met een vragenlijst (multiple choice), gericht op de verschillende praktische punten die aan bod kwamen: berekeningen van een oppervlak, en helling, de definitie van diverse termen enz.
Voor de evaluatie werd een jury samengesteld, bestaande uit een extern expert, een leraar en een lid van de opleidingsorganisatie. Geslaagden voor de dubbele test ontvangen een sectoraal certificaat, een troef is in het zoeken naar werk.

WOODWIZE

WOODWIZE

+3225581551
+3225581589