naar top
Menu
Logo Print
09/05/2018 - EVERGREEN

SARKINGDAK OF TOCH KLASSIEK ISOLEREN?

VAN MATERIALEN TOT DE CORRECTE PLAATSING

Via het dak gaat veel warmte uit een huis verloren, mogelijk wel tot 25% volgens het WTCB, terwijl de energiefacturen maar blijven stijgen. Een goede dakisolatie kan dus flink renderen. Hiervoor kunt u heel wat verschillende materialen inzetten. Ofwel volgens een klassieke isolatiemethode, zoals nog vaak met minerale wol, ofwel via het sarkingprincipe. Waar u echter ook voor kiest: alles staat of valt met een luchtdichte afwerking.

Aluminium dakisolatie

SOORTEN ISOLATIEMATERIAAL

We gaan dieper in op de verschillende soorten isolatiematerialen, vergelijken deze ook tegenover elkaar en bekijken alternatieve manieren van isoleren.

We geven u ook 3 basisregels mee om uw dak perfect te beschermen tegen weersinvloeden, warmteverlies, condensatie en bouwschade.

doorsnede isolatie

ISOLATIEOPBOUW

Minerale wol, cellulosevlokken en reflecterende aluminium: ze worden allemaal op een verschillende manier opgebouwd en bevestigd op/onder de dakstructuur. We bespreken op welke manier dat gebeurt.

SARKINGDAK

sarkingdak

Zeer belangrijk voor het effectief isoleren is het vermijden van koudebruggen. Een goede manier om dat te doen, is het plaatsen van een sarkingdak. In het artikel bespreken we de opbouw en mogelijkheden van dit type dak.

luchtdicht dak

LUCHTDICHTHEID

Een absolute must voor een effectieve dakisolatie is dat de isolatielaag volledig luchtdicht wordt afgewerkt, ongeacht of u nu langs buiten of binnen isoleert. Anders loopt u het risico dat er luchtstromen ontstaan binnen de laag, die warmte meenemen en vocht afzetten.

Er zit een verschil tussen binnenisolatie en buitenisolatie. We bespreken de twee soorten en benadrukken het belang van een perfecte afwerking.

Lees ons volledig dossier luchtdichtheid

dakisolatieAF TE RADEN DAKCONSTRUCTIES EN BELANGRIJKE ISOLATIEADVIEZEN

Platte daken zijn aan de buitenkant altijd voorzien van een zeer dampremmende waterdichting. Het vocht in het dak kan dus nauwelijks naar buiten toe uit­drogen. Daarom moet u steeds voldoende aandacht besteden aan de vochthuis­houding. Voor een plat dak bestaan verschillende dakconstructies. De volgende dakconstructies worden alvast afgeraden.

warm dakWARM DAK

Uw keuze beperkt zich tot een warm, een compact of een duodak. Wat pleit in hun voor- en nadeel? Waarop moet u zoal letten bij de isolatie? En welke materialen kunt u daarvoor gebruiken?

compact dakCOMPACT DAK EN DUODAK

Uw keuze beperkt zich tot een warm, een compact of een duodak. Wat pleit in hun voor- en nadeel? Waarop moet u zoal letten bij de isolatie? En welke materialen kunt u daarvoor gebruiken?

dakisolatieISOLATIE EN LUCHTDICHTHEID BIJ DAKVENSTERS

Met de komst van een dakraam veranderen de isolatiehuishouding en de luchtdichtheid van de hele ruimte evenwel. Hier moeten dan ook de nodige maatregelen getroffen worden.