naar top
Menu
Logo Print

SLIM MET AFVAL

Geïntegreerde afvalsystemen voor de keukenGeïntegreerde afvalsystemen voor de keuken

Afval. Wat vroeger vaak nog een bijgedachte was, eenvoudig opgelost met een enkele, vrijstaande vuilnisemmer in de hoek van de keuken, is vandaag een belangrijk aandachtspunt geworden. We besteden steeds meer aandacht aan recyclage en afvalscheiding, maar tegelijk wil niemand de vuilbak nog ruiken of zien. Geïntegreerde afvalsystemen bieden hier een oplossing.

Geïntegreerde afvalsystemen voor de keukenEISENPAKKET GROEIT

Meer dan in eender welke andere ruimte in het huis, wordt men in de keuken met alle verschillende types van afval geconfronteerd. Groenafval van de soepgroenten, papier en plastic van voedselverpakkingen, glas en PMD van de dranken … de vuilnisbak kan daar maar beter direct aan tegemoetkomen.
Afvalsystemen in de keuken moeten trouwens niet alleen toelaten om afval op een duidelijke en efficiënte manier te scheiden; aangezien ze veelvuldig gebruikt worden, zijn ze bij voorkeur ook ergonomisch en hygiënisch. Esthetische, ruimtebesparende overwegingen winnen eveneens aan belang. Het ideale afvalsysteem blijft verborgen, maar is wel eenvoudig bereikbaar.

SYSTEMEN

Er zijn vandaag tal van systemen op de markt om diverse vuilnisemmers en afvalscheiders in het reguliere keukenmeubilair te integreren. Dat kan bij zowel nieuwe als bestaande keukens, bij keukens met scharnierdeuren, lades of zelfs hoekkasten, met afvalemmers in kunststof, inox of een specifieke kleur. De hoeveelheid afvalemmers en hun maximale inhoud is in grote mate afhankelijk van de beschikbare kastbreedte, maar ook het type keukenkasten speelt een doorslaggevende rol.

De klassieke uitdraaiende vuilbak bestaat nog steeds, ook met twee compartimentenScharnierdeuren

De klassieke vuilnisemmer van 10 l, die meedraait met de kastdeur en zo meteen geopend wordt, bestaat vandaag nog steeds, al heeft hij in veel gevallen wel een update gekregen, om zo beter te beantwoorden aan de huidige normen inzake afvalscheiding. Daarnaast kunnen er ook andere systemen in dit type keukenkasten worden geïntegreerd.

  • Zijmontage: het klassieke systeem, waarbij de vuilnisemmer aan de deur en het deksel aan de zijwand van het corpus gemonteerd worden. Vandaag kan dit systeem weliswaar met meerdere vuilnisemmers worden uitgerust, maar de mogelijkheden blijven beperkt. Doorgaans gaat het om maximum twee verschillende emmers, met een maximale totale inhoud van 20 à 30 l. Het voordeel is evenwel dat het deksel automatisch wordt geopend en gesloten.
  • Bodemmontage: bij dit systeem wordt op de bodem van de keukenkast een geleider gemonteerd, om aldus de vuilnisbak te kunnen uitschuiven. In de meeste gevallen moet dat nog handmatig gebeuren, al bestaan er ook systemen waarbij de emmer bij het openen van de deur gedeeltelijk kantelt. Het deksel moet vaak handmatig worden geopend. De ruimte wordt hier iets efficiënter benut dan bij de uitdraaiende systemen, al blijven de mogelijkheden qua indeling en volume relatief beperkt.
  • Montagestel: deze systemen zijn verwant aan deze met bodemmontage, met dat verschil dat hier een volledig montagestel op de kastbodem wordt gemonteerd, en dat de geleiders zich langs de zijden van de emmers bevinden. De bovenzijde van het montagestel fungeert bovendien als deksel, waardoor de vuilbak bij het uitschuiven onmiddellijk geopend wordt. Zulke systemen kunnen met 1 tot 4 emmers worden uitgerust, met totale volumes tot 40 l.

Hoekkasten: door het montagestel op een draaiplatform te monteren, wordt de extra bergruimte langs de vuilnisemmer bereikbaarFrontbevestiging

Bij systemen met een frontpaneel worden geleiders aan de zijwanden van het corpus gemonteerd. Hierop wordt een horizontaal frame voor de vuilnisemmers bevestigd, met daaraan een frontpaneel in lijn met de rest van de keuken. Bij het openen van het meubelfront worden de vuilbakken dus meteen uitgeschoven en geopend.
De geleiders bevinden zich doorgaans bovenaan de kast, zodat de emmers in het frame gehangen kunnen worden, al bestaan er ook systemen met bodembevestiging of montagestel. Bij die laatste zorgt het montagestel voor het afsluiten van de emmers in gesloten toestand; bij andere systemen wordt die functie overgenomen door een extra legplank, of worden er aparte deksels per emmer voorzien. Afhankelijk van de kastbreedte kan er worden geopteerd voor 1 tot wel 6 verschillende compartimenten, met een totale inhoud tot 84 l.

Lades

Vandaag wordt hoofdzakelijk geopteerd voor vuilnisemmers in een lade. Deze oplossing is handig, flexibel en laat ruimte voor andere productenVergelijkbaar met het systeem met frontpaneel en bodemmontage, zijn de lades met inleg of antislipmat. Hierbij wordt een configuratie van vuilnisemmers en attributen in een lade geplaatst, waarbij een frame of antislipmat een stabiele plaatsing garandeert. Sommige systemen zijn voorts nog voorzien van een zijpaneel over de volledige hoogte van de emmers, dat extra stabiliteit biedt en de lade langs de zijkant afsluit.
Net als bij de systemen met een frontpaneel kunnen er, afhankelijk van de kastbreedte en de gehanteerde volumes, tot 6 vuilnisemmers in de lades worden geplaatst. Deksels worden doorgaans apart voorzien, en hoewel er systemen bestaan met automatische dekselopening, is dit veelal uitzonderlijk.
Ladesystemen zijn uiterst flexibel en kunnen eenvoudig uitgebreid of zelfs naar een andere lade verplaatst worden. Montage van extra beslag is niet nodig en het uitzicht van de keuken blijft intact. De systemen kunnen trouwens net zo goed in een bestaande lade worden geplaatst.

Hoekkasten: door het montagestel op een draaiplatform te monteren, wordt de extra bergruimte langs de vuilnisemmer bereikbaarHoekkasten

Voor hoekkasten bestaan er specifieke oplossingen, die op hetzelfde principe gestoeld zijn als de systemen met scharnierdeuren en bodemmontage of montagestel: de vuilnisemmer - doorgaans uit 2 of 3 compartimenten bestaande - wordt langs geleiders uitgeschoven en zo, meestal, meteen geopend.
Om de inhoud van de hoekkast beter te benutten, zijn er verschillende oplossingen. Systemen met montagestel zijn in de meeste gevallen op een draaiplateau gemonteerd en voorzien van extra opbergruimte langs de zijkanten. Systemen met bodemgeleiders kunnen dan weer extra naar achteren worden geschoven, zodat ook de hoeken van de kast bereikbaar worden.

Afvalkleppen

Voor een geoptimaliseerd gebruiksgemak zijn er vandaag ook verschillende systemen voor integratie in het werkblad voorhanden. Door een opening in het werkblad kan afval bij deze systemen namelijk rechtstreeks in de afvalemmer worden gedeponeerd. De eenvoudigste versie van het systeem voorziet enkel in een opening in het werkblad (met deksel), waaraan een vuilniszak bevestigd kan worden; andere voorzien een geïntegreerde emmer.
De volumes zijn over het algemeen kleiner dan bij andere afvalsystemen - in de meeste gevallen gaat het om een emmer van 5 à 10 l - en het systeem wordt hoofdzakelijk toegepast voor de eenvoudige opvang van groente- en fruitafval. Tegenover het gebruiksgemak staat een iets minder efficiënt ruimtegebruik van de onderliggende kast.