naar top
Menu
Logo Print
10/12/2018 - LIEN GOETHALS

SOLID SURFACE

Solid Surface is de neutrale verzamelnaam voor merken als Avonite®, Corian®, Hi-Macs®, Kerrock® enz. Het betreft een kunststof plaatmateriaal bestaande uit een combinatie van aluminiumtrihydraat en acrylaat- of polyesterharsen. Solid Surface is kwalitatief en duurzaam: het is in de massa gekleurd, vocht- en vlekbestendig, hygiënisch, brandveilig, uv-bestendig enz. Hierdoor is het een door architecten erg geliefkoosd materiaal, dat wordt toegepast in hoogwaardige projecten.

thermoformerenTHERMOFORMEREN

Solid surface is een uniek materiaal omdat het thermoformeerbaar is. Dat wil zeggen dat u het plaatmateriaal na verhitting tot elke gewenste vorm kunt brengen. Op die manier ontstaan er organische vormen, naadloze overgangen en vloeiende lijnen, die een potentieel grote meerwaarde bieden aan elk specifiek project. Wat heeft u echter precies nodig om Solid Surface te thermoformeren?

bewerkingstoestellenBEWERKINGSTOESTELLEN

Om Solid Surface te bewerken bestaan twee soorten ovens, namelijk een heteluchtoven en een oven met twee hete platen. De keuze voor een van die twee hangt af van de kostprijs, de grootte en het verbruik. Een ander toestel om Solid Surface te bewerken is de vaccuümmembraanpers. Om plaats te besparen kan ook gekozen worden voor een combitoestel, een oven en pers in één.

 

verzagen

VERZAGEN

Solid Surface moet met dezelfde voorzichtigheid als aluminium verzaagd worden, want het bestaat immers voor twee derde uit aluminiumtrihydroxide. Een slechte techniek (bijvoorbeeld een te laag toerental of een verkeerd zaagblad) kan leiden tot sterk gekartelde, onregelmatig afgewerkte randen of zelfs brandvlekken.

verlijmenVERLIJMEN

Om twee stukken Solid Surface naadloos met elkaar te verlijmen, moeten ze eerst voorbereid worden met de CNC-machine. Daarna moeten de stukken ook grondig geschuurd en ontvet worden. De keuze van de lijm hangt af van de soort platen die worden verlijmd. Bij het lijmen zelf is het van torenhoog belang om de twee delen goed te klemmen.

frezenBOREN, FREZEN EN SCHUREN

Het boren en frezen van Solid Surface is een vak apart. Heel wat parameters (snijgereedschap, toerental, snelheid, vermogen afzuiginstallatie ...) zijn immers anders dan bij het bewerken van standaardhoutvezelplaten. Bij het schuren is het vooral belangrijk om een zekere voorzichtigheid in te bouwen.

onderconstructieMONTAGE OP ONDERCONSTRUCTIE

Solid Surface is in de eerste plaats een bekledingsmateriaal, dus bij sommige toepassingen moet het ondersteund worden door een constructie in uit bijvoorbeeld multiplex of staal. De verbinding tussen de materialen gebeurt via een polyurethaanlijm.