naar top
Menu
Logo Print
22/01/2019 - LAURENCE BLONDEEL

GLASLIFTEN GARANDEREN VEILIGE GLASMANIPULATIE OP DE WERF

VOORDELEN EN MOGELIJKHEDEN VAN HEDENDAAGSE GLASLIFTEN

Bij de plaatsing van glas is het van belang dat het glas goed geplaatst wordt en de druk op een gelijke manier verdeeld wordt. Doorheen de tijd ontwikkelden er zich verschillende opties om dat op een steeds efficiëntere, veiligere en vooral eenvoudigere manier te doen. Van het met de hand plaatsen, over het gebruiken van kranen tot de hedendaagse glasliften op wielen. Er bestaan ondertussen heel wat soorten liften, maar hoe verschillen die van elkaar? Hoe worden ze gebruikt? En bieden ze effectief voordelen voor glasmanipulatie op de werf?

glaslift
Met een glaslift wordt het manipuleren en plaatsen van glaswerk een stuk eenvoudiger

INDOOR VERSUS OUTDOOR

Een glaslift is een multifunctioneel toestel op wielen dat voornamelijk wordt gebruikt voor het verplaatsen en manipuleren van glas of plaatwerk bij bouw- en renovatiewerkzaamheden. Dankzij de grote zuignappen kan glas dat te zwaar is om met de hand te manipuleren op een eenvoudige en veilige manier verplaatst en geplaatst worden. Er zijn heel wat verschillende soorten glasliften te vinden op de markt, maar die worden allemaal zo compact en mobiel mogelijk gehouden. Zo is het belangrijk dat de liften manoeuvreerbaar, flexibel en op meerdere ondergronden te gebruiken zijn. De liften vallen op verschillende manieren in te delen, maar de meest gebruikte opdeling is het onderscheid tussen indoor- en outdoorglasliften. Op vele vlakken zijn deze toestellen gelijkaardig, maar de wielen die gebruikt worden, zorgen vooreen duidelijk onderscheid. Bij de indoortypes worden veelal gladde banden in combinatie met korte, kleine zwenkwielen gebruikt. Daarnaast zijn de indoorliften erg compact en wendbaar, hebben ze een kleine draaicirkel en rollen de toestellen gemakkelijk door een deuropening of in de bestelwagen. De outdoortypes zijn iets robuuster en maken veeleer gebruik van brede gazonbanden zoals diete vinden zijn onder zitmaaiers. Daardoor kunnen de toestellen zich verplaatsen op allerlei ondergronden, dus ook moeilijk toegankelijke, oneffen en ruwe terreinen. Sommige van de outdoorliften passen echter ook door een deuropening en zijn geschikt voor binnengebruik. Omgekeerd is het minder aangeraden de binnenliften buiten te gebruiken.

EIGENSCHAPPEN GLASLIFTEN

De meeste liften maken gebruik van eenelektropomp en werken op batterij. De zwaarste liften maken echter gebruik van een hydraulisch systeem. Het toestel wordt op die manier wat logger en dus minder beweeglijk, maar laat wel een grotere capaciteit toe. De liften met hydraulische werkingen beschikken meestal over zes zuignappen, terwijl de kleinere glasliften gebruikmaken van vier zuignappen. Die zijn wel af te stellen en verschuifbaar, waardoor ook grote glaspartijen geen probleem mogen vormen. Voorts beschikken de glasliften over een eenvoudige traploze bediening, een uitschuifbare arm, twee vacuümcircuits met een groot reservoir, een ‘side shift’ waarmee het toestel 10 cm naar links of rechts schuift zonder het toestel te verplaatsen, een elektronische rem en een afstandsbediening voor een makkelijk gebruik.

glasliften

TECHNISCHE INFORMATIE

Elke glaslift kent zijn eigen, specifieke technische eigenschappen. In deze tabel zijn de minimum- en maximumafmetingen te vinden waarbinnen het grootste deel van de glasliften vallen. De maximumcapaciteit slaat op de hefkracht van het glas voor de wielen. Als het gaat over de maximumcapaciteit van het plaatsen, dan moet je rekening houden met een bepaalde marge en met capaciteitsverlies.

Afstandsbediening

Het gebruik van een, al dan niet draadloze, afstandsbediening laat toe secuur te werk te gaan bij het plaatsen en positioneren van het glaswerk. Vaak geeft dat het voordeel dat de bestuurder vanuit de ruimte waar het glas geplaatst moet worden, het toestel autonoom kan besturen en het glas naar binnen kan brengen vanop afstand. Met slechts enkele millimeters speling is het bij manuele plaatsing vaak moeilijk en zwaar werk om de ramen correct te positioneren. Dankzij de afstandsbediening is dat simpel en stabiel te controleren en kost de plaatsing weinig fysieke inspanning.

Bediening

De glasliften zijn erg eenvoudig te bedienen. Ze rijden en functioneren zoals elektronische transpalletten. Het aanzuigsysteem is eveneens gemakkelijk te gebruiken. Je brengt de zuignappen tot aan het glas, waar veringen voorzien zijn die vier tot vijf cm speling voorzien en druk zetten op het glas. Met een hendel kan het glas door de vacuümzuigers worden aangezogen. Het enige wat manueel moet gebeuren, is het eventuele draaien of kantelen van het glaswerk, waardoor het bijvoorbeeld diagonaal door een frame gestoken kan worden. Dat kan dankzij de volledig manipuleerbare kop waaraan de vacuümzuigers vastzitten. Enkel bij de echt grote, vaak hydraulische, liften, gebeurt alles met behulp van een afstandsbediening. Zulke grote liften, ook wel high lifters genoemd, hebben vaak nog een manuele sectie waarmee de totaallengte van de arm van de lift verlengd kan worden. Daarmee gaat wat capaciteit verloren, maar het glas is eenvoudiger te manipuleren op hoge hoogtes en grotere afstanden.

autolaadkraan
Autolaadkraan in combinatie met vacuümzuiger

ALTERNATIEVEN

Niet elke werf laat het gebruik van glasliften toe, denk maar aan de bouw van wolkenkrabbers. Tenzij een glaslift toegang heeft tot elke verdieping, schiet het toestel tekort qua bereik en capaciteit. Er zijn natuurlijk enkele alternatieven waarmee glas gemanipuleerd kan worden.Een eerste en veelgebruikt alternatief is de minikraan, vaak in combinatie met een vacuümzuiger. Deze toestellen hebben een hogere capaciteit en een groter bereik. De vacuümzuiger heeft, net zoals de glaslift, enkele zuignappen die aan het glas kunnen worden bevestigd en de manipulatie eenvoudig kunnen maken. Een tweede en eveneens vaak gebruikte oplossing is de autolaadkraan. Die is echter niet altijd en overal bruikbaar, aangezien hij beperkt is in hoogte, afstand en capaciteit.Ook een verreiker kan worden gebruikt om glas te manipuleren en biedt het voordeel van zijn verreikende arm. Er moet wel een opzetstuk worden gebruikt, een soort accessoire dat volledig autonoom bediend kan worden. Dat geeft het voordeel dat de plaatser vanop afstand zijn glas kan verplaatsen, maar levert wel wat capaciteitsverlies op. Vervolgens is er de racelift. Het toestel kan worden gezien als een combinatie van een steekwagen, een montagelift en een lier. Het toestel beschikt eveneens over twee vacuümzuigers die manueel aangebracht moeten worden. Het toestel wordt vooral gebruikt om deuren te vervangen. Dan is er nog een manueel alternatief. Het gaat daarbij om een soort montagelift met een aluminium mast waaraan een haak is gemonteerd die gebruikt kan worden om glaszuigers aan te hangen. Hierbij zijn de capaciteit, de hoogte en het bereik beperkt.