naar top
Menu
Logo Print
22/01/2019 - LAURENCE BLONDEEL

PLAATSING MET EEN GLASLIFT

Qua bouw en plaatsing van ramen en vensters heeft elk land zijn eigen tradities. Zo wordt het glas en raamwerk in Scandinavische landen vaak als één geheel geplaatst, metsen ze in Nederland rond het raamwerk en zetten we in België eerst het kader alvorens het glaswerk te plaatsen. De slaglat zit daarbij meestal aan de binnenkant, aangezien het glas er anders makkelijker uit te halen is. Met de slaglat aan de binnenkant is de openingin het raamwerk echter kleiner dan het raam dat er in moet komen. Dat geeft het nadeel dat het glas langs de binnenkant geplaatst moet worden, wat niet vanzelfsprekend is. Met behulp van een glaslift kan het glas in de ruimte zelf omhoog getild en geplaatst worden of langs buiten gemanipuleerd wanneer de lift het gebouw niet in kan.

glaslift

Met een glaslift is glaswerk makkelijk te kantelen. Het glaswerk wordt snel en veilig 90 ° gekanteld

SLAGLAT AAN DE BUITENKANT

Tegenwoordig wordt vaak gebruikgemaakt van zware en grote stukken glaswerk en worden deze in een verzonken kader verwerkt waardoor de ondergrens van het glas gelijkloopt met de vloer. Dat kan gecombineerd worden met een vals plafond waardoor een esthetisch mooi eindresultaat bekomen wordt, maar waardoor er extra risico’s en problemen kunnen ontstaan. Wanneer het raam moet worden vervangen, door bijvoorbeeld een thermische breuk, zal dat niet eenvoudig zijn als de slaglat aan de binnenkant ligt. Zeker als het raam gestoken wordt alvorens de vloer gelegd wordt. Daarom wordt er in sommige gevallen toch voor gekozen om de slaglat aan de buitenkant te plaatsen. Op die manier zijn de grote stukken glaswerk gemakkelijker te plaatsen en te vervangen.

BINNENWANDEN

Glas wordt natuurlijk niet enkel gebruikt voor het glaswerk in ramen. Glas kan ook als binnenwand worden gebruikt voor bijvoorbeeld een vergaderzaal of kantoor. Daarbij gaat het meestal om erg grote en zware stukken glas en slechts enkele centimeters speelruimte boven- en onderaan de binnenwand. Er is met andere woorden vaak te weinig manoeuvreerruimte binnen de ruimte waar het glaswerk moet komen. Het glas moet dan horizontaal binnengebracht worden en negentig graden gekanteld worden. Op dat moment kan een glaslift van pas komen om heel wat gevaarlijk werk uit te sparen en fysiek leed te voorkomen. Het is simpelweg efficiënter werken aangezien één of twee personen en een glaslift volstaan om grote binnenwanden te plaatsen. De ene manoeuvreert het glas en de andere bevestigt het geplaatste glas door het in zijn frame te duwen. Een mooi voorbeeld hiervan is terug te vinden in de nieuwe stadsbibliotheek van Gent, de Krook. Daar bestaan de vergaderzalen uit glazen binnenwanden, die overigens met glasliften geplaatst werden.

glaslift
Met het juiste opzetstuk kan de kop van de glaslift worden gewisseld en krijgt de robot een andere functie

ANDERE FUNCTIES

Naast het manipuleren van glaswerk, kunnen glasliften op andere manieren worden ingezet. De vacuümzuigers werken op alle materialen die niet poreus zijn, poreuze materialen laten namelijk lucht door waardoor er geen vacuüm gecreëerd kan worden. Er bestaan ook dikkere zuignappen die oneffenheden opvangen, waardoor opnieuw andere materialen in aanmerking komen. Heel wat planken, panelen, binnenwanden, deuren ... kunnen dus met behulp van een glaslift worden geplaatst. Het vacuümsysteem kan bovendien worden losgekoppeld. Ze zijn met een snelkoppeling verbonden waarmee je het circuit kunt onderbreken. Met een slagpin kan het frame van de kop worden gehaald. Er bestaan verschillende opzetstukken waarmee die kop gewisseld kan worden:
• balhaak;
• palletvork;
• welfselklemsysteem voor borduren.
Er bestaan met andere woorden vele mogelijkheden om een glaslift te gebruiken.